Coklat ataupun koko telah dijadikan ubat sejak tahun 1500
lagi. Koko yang berasal dari Mexico banyak digunakan oleh kaum Maya dan Aztec.
Tiga fungsi utama coklat ataupun koko yang digunakan pada zaman itu ialah
sebagai; menaikkan berat badan, merangsangkan sistem saraf dan memperbaiki
sistem pencernaan. Ada juga pendapat mengatakan coklat boleh merawat batu
karang, demam, gout, merangsang selera makan dan menenangkan fikiran.
Di dalam biji koko sebenarnya wujud kandungan antioksidan
yang berguna pada tubuh badan kita. Antioksidan yang berguna sebagai agen
menurunkan kadar tekanan darah tinggi. Pakar dari Southwestern Medical Center
di Dallas menjelaskan, antioksidan yang terkandung dalam coklat sama saja
dengan apa yang ada pada bawang, epal, teh dan anggur. Ia boleh mengurangkan
risiko jangkitan barah dan jantung. Biarpun kandungan kolesterol nya masih ada
dalam coklat namun ia adalah kolesterol yang berguna pada tubuh badan.
Bagaimanapun coklat yang baik dimakan ialah coklat yang kurang dicampur susu
dan gula. Khasiat yang terkandung oleh biji koko itulah yang dimaksudkan boleh mengelakkan beberapa
penyakit seperti yang telah diterangkan sebelum ni. Dengan memakan coklat
sebanyak 25 gram sahaja, khasiat antioksidan yang dikandunginya boleh memainkan
peranan yang lebih pada darah berbanding sayuran dan buah-buahan. Malah antioksidan
pada biji koko adalah dua kali ganda berbanding daun teh dan buah anggur.
Sumber: Saji, Mei 2006
No comments:
Post a Comment